Duurzaamheid is ons DNA

UseDem is ontstaan vanuit het besef dat we beter moeten omgaan met onze kostbare grondstoffen en dat circulariteit een essentieel antwoord is op de voortdurende groei van kledingafval wereldwijd. Onze missie is om een beweging van bewust en minder consumeren te stimuleren door een onverwoestbare upcycle collectie te creëren, bedoeld om jarenlang te gebruiken en door te geven. Bij UseDem geloven we dat denim nooit ‘out of fashion’ is.

Eerlijkheid is voor ons cruciaal. Hoewel we streven naar duurzaamheid, realiseren we ons dat we nog niet 100% duurzaam zijn. We hebben nog een belangrijke stap te zetten in het verminderen van onze ecologische voetafdruk, waaronder het verkorten van onze transportafstanden. Momenteel produceren we alles in het sociale atelier Home Sweet Home in Shanghai en zijn we afhankelijk van luchtvracht.

Onze ambitie voor 2024/2025 is om onze collectie naar Turkije over te brengen, zodat we per (elektrische) vrachtwagen kunnen transporteren. Daarnaast zijn we in gesprek met lokale ateliers om ook hier in Nederland te produceren. Dat zou een droom zijn waar we met passie aan werken om dit in de loop van dit jaar te realiseren.

Transparantie en traceerbaarheid zijn cruciale pijlers binnen ons bedrijf. Hoe meer we weten over de weg die onze producten afleggen en waar ze vandaan komen, hoe meer we kunnen doen om verbeteringen aan te brengen.

Maar het belangrijkste zijn de mensen achter onze producten. ‘Who made your bag’ is de vraag die wij onszelf dagelijks stellen en waar we voor staan. We zijn trots op onze langdurige relatie met Home Sweet Home, waar gezonde arbeidsomstandigheden, leertrajecten en begeleiding vanuit het hart worden geboden. Mensen die anders misschien buiten de maatschappij zouden vallen, vinden hier een warme werkplek. Bij UseDem gaat het om werken met het hart.